Вправи на віброплатформі: принцип дії та протипоказання

Вправи на віброплатформі: принцип дії та протипоказання

Відносно недавно в фітнес-клубах почали активно з'являтися тренажери у вигляді вібруючої платформи. Це одна з останніх розробок в індустрії тренажерів, яка хоч і має немаленьку ціну, але вже досить поширена і доступна до покупки для домашнього використання.

Так як для багатьох апарат все ще залишається загадкою, в цій статті ми розберемося, як правильно займатися на віброплатформі, який у неї принцип дії та які бувають протипоказання до використання апарату.

Що таке віброплатформа?

Віроплатформа Zoryana Fitness Plus

Тренажер являє собою платформу з гумовим покриттям, на якій розташована стійка з поручнями. Існують моделі без стійки, вони більш компактні і мобільні. Переважно в комплект з віброплатформою входять еспандери для фітнесу.

Принцип дії платформи полягає в вібраційних коливаннях різної частоти та амплітуди. Під час виконання вправ на віброплатформі, або просто стоячи на ній, ваші м'язи рефлекторно скорочуються протидіючи вібрації. Такий вплив значно підвищує ефективність тренування та скорочує його тривалість. Всього 10-15 хвилин вправ на віброплатформі на день дозволять вам підтримувати себе в хорошій формі та навіть позбавитися від зайвої ваги

Заняття на віброплатформі не тільки ефективно позбавляють від надмірної ваги. Вони збільшують силу і тонус м'язів та позитивно впливають на стан організму в цілому. В першу чергу, вплив припадає на лімфатичну систему — вібрація надає лімфодренажний ефект.

Завдяки інтенсивній циркуляції лімфи, шкіра стає більш пружною і підтягнутою, знижуються відкладення целюліту та зміцнюються стінки судин.

Основні переваги віброплатформи

  • Існують досить компактні види віброплатформи в порівнянні з іншими тренажерами.
  • Вправи на віброплатформі задіюють одночасно всі групи м'язів і покращують результат тренування.
  • Всього 10-15 хвилин занять на віброплатформі дозволяють виконати комплексне тренування на всі групи м'язів.
  • Після тренування не виникає сильного почуття втоми.
  • Лімфодренажний ефект від занять.

Вправи на віброплатформі

Які бувають вправи на віброплатформі?

Починати заняття на віброплатформі рекомендується з 10-15 хвилин на день і поступово збільшувати до півгодини. Ми пропонуємо кілька вправ на віброплатформі, які дозволять вам завжди залишатися у формі.

  1. Стоячи на платформі злегка зігніть ноги в колінах. Навантаження припадає на м'язи спини, сідниці і ікри.
  2. Сидячи на платформі зігніть ноги в колінах та покладіть одну на іншу. Ви можете тримати руки на поручнях або виконувати повороти корпусу в різні боки для посилення ефекту.
  3. Поставте одну ногу на платформу, другу на підлогу. Тримайте обидві ноги прямими в коліні, а руки на талії. Працюють м'язи гомілки, внутрішня поверхня стегна та косі м'язи живота.
  4. Поставте одну ногу на платформу і зігніть її в коліні. Друга нога стоїть на підлозі, повністю пряма.
  5. Прийміть положення лежачи на підлозі. Зігніть одну ногу в коліні і поставте на платформу. Іншу ногу підніміть вгору і тримайте прямою. Піднімайте стегна від підлоги, спираючись на лопатки і руки. Потім поверніться до стартового положення. Зробіть кілька повторень.
  6. Встаньте на коліна, долоні поставте на платформу. Важливо, щоб м'язи спини були розслаблені.
  7. Прийміть положення лежачи, як під час виконання планки. Поставте стопи на платформу і тримайте руки витягнутими. Утримуйте баланс.
  8. Прийміть положення лежачи на спині. Поставте ноги на платформу і зігніть їх в колінах. Повільно відривайте поперек і стегна від підлоги, спираючись на лопатки. Потім поверніться у стартове положення. Зробіть кілька повторень.

Ці, здавалося б, прості вправи, на віброплатформі створюють додаткове навантаження на м'язи. Рефлекторне скорочення м'язів від вібрації спалює додаткові калорії, як під час кардіо вправ, але навантаження на серце при цьому значно менше.

Протипоказання до вправ на віброплатформі

Протипоказань до занять на тренажері, крім тих хвороб, що передбачають заборону до занять силовим фітнесом, не так вже й багато. В їх число входять:

  • Вагітність
  • Лактація
  • Гінекологічні запальні захворювання
  • Хвороби суглобів
  • Епілепсія
  • Наявність кардіостимулятора
  • Онкологія

Підводячи підсумки ми можемо зробити висновок, що віброплатформа - це дійсно ефективний і універсальний апарат. Але для хороших результатів, як і на будь-якому тренажері, необхідно регулярно займатися і стежити за харчуванням. Якщо виконувати вправи на віброплатформі 2-3 рази на тиждень і дотримуватися правильного харчування, то результат вас приємно здивує в найкоротші терміни.