Чи можна робити масаж під час вагітності? Поради та протипоказання

Чи можна робити масаж під час вагітності? Поради та протипоказання

Під час вагітності в тілі жінки відбуваються зміни, що позначаються на її здоров'ї та загальному самопочутті. Через стрімке зростання ваги збільшується навантаження на ноги, вони починають нити і набрякати. Від різкого збільшення обсягу та ваги живота підвищується навантаження на хребет, що провокує біль у спині. Що якщо я скажу вам, що за допомогою масажу можна полегшити життя майбутній матусі?

Питання з масажем для вагітних завжди дуже делікатне, адже у кожної жінки вагітність протікає індивідуально. Проте з упевненістю можна сказати, що переважній більшості жінок у положенні масаж не лише дозволений, а й рекомендований. В інших випадках, якщо у вас важко протікає вагітність або є побоювання – рекомендуємо проконсультуватися з лікарем. Лікар дав добро? Тоді ця стаття точно буде для вас цікавою та корисною.

масаж ніг під час вагітності

Масаж ніг під час вагітності

Як було сказано раніше, швидкий набір ваги впливає на наші ніжки, адже на них обрушується неабияке навантаження. Порушується циркуляція крові у ногах, з'являються набряки, нерідко розвивається варикозне розширення вен. Наприкінці дня з'являється почуття розпирання та тяжкості в гомілки, стопи ниють, а іноді навіть болять.

Масаж ніг – справжній порятунок для майбутньої матусі. Процедура здатна не тільки полегшити біль, набряклість і почуття тяжкості, але й позбавити від стресу і зняти нервову напругу, поліпшити сон. Масаж ніг нормалізує кровообіг у кінцівках, рівномірно розподіляє навантаження на судини та вени, що є ефективною профілактикою варикозу.

Особливо популярним серед вагітних є лімфодренажний масаж ніг. Суть такої процедури полягає в тому, що на стопи та гомілки надається механічна дія у вигляді здавлювання. Цей процес штучно стимулює лімфатичну та кровоносну систему, позбавляючи від застою лімфи в ногах та набряків. Лімфодренажний масаж при вагітності виводить зайву рідину з організму та нормалізує кровотік у кінцівках.

Масаж ніг під час вагітності має бути делікатним і щадним, приносити лише приємні відчуття не викликаючи дискомфорту та болю.

Рекомендується утриматися від масажу ніг у першому триместрі вагітності, при токсикозі чи загрозі викидня.

Абсолютними протипоказаннями є:

  • Епілепсія
  • Онкологія
  • Підвищений тиск або температура тіла
  • Тромбофлебіт, тромбоз
  • Загострення хронічних захворювань
  • Шкірні захворювання в області, що масажується

особливості масажу спини під час вагітності

Масаж спини при вагітності

Під час другого та третього триместру вагітності жінки нерідко відчувають біль у попереку, адже навантаження на спину значно збільшується. Масаж спини при вагітності здатний полегшити больовий синдром та зняти надмірну напругу в попереку. Масаж спини вагітній жінці має кілька особливостей:

  • виключити різкі та сильні натискання
  • уникати тиску на живіт
  • перед початком процедури важливо вибрати позу, у якій жінці буде зручно
  • виключити елементи постукуючого масажу
  • категорично заборонено вібраційний масаж
  • на ранніх термінах вагітності забороняється масаж попереку

Однак не варто забувати, що консультація з лікарем, який стежить за перебігом вагітності, є обов'язковою, щоб уникнути ризиків для здоров'я майбутньої мами та дитини.

Рекомендується утриматися від масажу спини під час вагітності при токсикозі чи загрозі викидня.

Абсолютними протипоказаннями є:

  • Підвищений тиск або температура тіла
  • Онкологія
  • Загострення хронічних захворювань
  • Тромбофлебіт, тромбоз
  • Шкірні захворювання в області, що масажується

Антицелюлітний масаж під час вагітності

А ось різні масажі для корекції фігури, зокрема антицелюлітний, доведеться відкласти до народження дитини. Справа в тому, що масажі для глибокої стимуляції підшкірного жиру виконуються дуже агресивно. Це може негативно позначитися на стані як матері, так і дитини. Також часто для антицелюлітного масажу використовуються електричні вібромасажери, які категорично заборонені для вагітних жінок. Такі дії на тіло можуть призвести до ускладнення перебігу вагітності і навіть викидня. Саме тому антицелюлітний масаж рекомендовано робити лише після народження дитини.

Якщо хочете максимально зберегти фігуру та підтримувати стан шкіри під час вагітності, рекомендуємо звернути увагу на обгортання, якими можна частково замінити масаж для корекції фігури. Також намагайтеся скоригувати своє харчування так, щоб отримувати необхідну кількість вітаміну Е та А. Саме вони відповідають за тонус шкіри. Це допоможе мінімізувати кількість розтяжок протягом вагітності.

Використання електричних масажерів під час вагітності

Електромасажери користуються попитом серед вагітних жінок, адже як зручно мати вдома апарат, який розімне втомлені і набряклі ніжки наприкінці дня, або поперек, що ниє від постійних навантажень. П'ятнадцятихвилинний сеанс масажу ніг або спини ввечері забезпечить вам міцний і здоровий сон уночі та гарний настрій вранці.

При виборі масажера для вагітної жінки важливо пам'ятати про заборону вібраційного впливу. Слід вибирати апарати, в яких або немає вібрації зовсім, або є можливість її відключити. Також рекомендуємо вибирати апарати у яких можна регулювати інтенсивність масажу. Це допоможе підібрати силу масажу, з якою вагітній жінці буде комфортно.

Найбільш популярними апаратами для масажу серед майбутніх мам є лімфодренажний масажер для ніг Zoryana Тарілка та подушка Zoryana Nefrimed.

електромасажери для вагітних

Масажер для ніг Тарілка спрямований саме на боротьбу з набряками та додаткову стимуляцію кровообігу. Лімфодренажний ефект апарату забезпечують 4 подушки, які наповнюючись повітрям здавлюють стопу, надаючи компресійну дію. Під час використання апарату можна самостійно регулювати інтенсивність масажу і виставляти бажаний час сеансу. Інфрачервоний прогрів дуже делікатний, а за бажання можна його вимкнути. Ролики масажера розминають стопу у двох напрямках. Для чутливих ніг є режим, при якому ролики відключаються і масажер працює лише у режимі лімфодренажу.

Масажна подушка Zoryana Nefrimed ідеально підійде для масажу втомленого попереку. Просто розмістіть апарат у проблемній зоні та насолоджуйтесь масажем керуючи подушкою за допомогою пульта. Ви можете змінювати напрямок руху та швидкість обертання роликів, включати та відключати інфрачервоний прогрів. Функція вібромасажу є у пристрої, однак відключається одним натисканням кнопки. Інтенсивність масажу допоможуть регулювати м'які накладки, що входять до комплекту з пристроєм. І, звичайно ж, не можна не сказати про головну особливість подушки Zoryana Nefrimed – масажні ролики апарату виконані з натурального нефриту, що забезпечує максимальний комфорт та приємні відчуття під час масажу.

У цій статті ми розповіли про найпопулярніші електричні масажери для вагітних, проте далеко не про всіх. Якщо у вас залишилися питання - наші менеджери із задоволенням на них дадуть відповідь за номером телефону +380 (50) 109-33-93.