Чому виникає біль у спині від сидячої роботи та як його полегшити.

Чому виникає біль у спині від сидячої роботи та як його полегшити.

Незважаючи на поширений міф про те, що сидячий спосіб життя доля офісних працівників, від наслідків сидячої роботи страждають і люди з інших сфер зайнятості: водії, лікарі, вчителі тощо. За останніми підрахунками 90% міського населення ведуть малорухливий спосіб життя, тому проблема болю в спині є актуальною як ніколи. Ниючий, тягнучий, тупий біль, через який не виходить сконцентруватися на роботі, він не дозволяє вам відволіктися на щось приємне, заважає спати. Або ж гострий біль у спині через який просто не можеш думати ні про що інше, біль, який позбавляє вас нормального, звичного життя. Але звідки він береться? Що викликає біль у спині, адже ми не виконуємо важку фізичну працю? Давайте розбиратися разом.

Чому з'являється біль в спині від сидячої роботи

Вся справа у підвищеному навантаженні на хребет у сидячому положенні. У нормальному положенні, стоячи чи лежачи, наш хребет має правильну, S-подібну форму. А ось коли ми сидимо, він розпрямляється і навантаження на нього зростає. Скорочується відстань між хребцями, збільшується тиск на них і за кілька годин сидячого положення з'являється біль.

Боліти в спині можуть:

    1. М'язи (міозит). Біль у м'язах може виникнути від тривалого сидіння в одній позі чи переохолодженні. Крім цього, міозит може викликатися деякими захворюваннями, такими як артроз. Для міозиту характерний біль в одній точці, який поступово розростається. Також м'яз може хворіти під час навантаження на нього.
    2. Нерви (радикулопатія). Біль нерва в спині може бути спричинений травмою або запальним процесом. Характерний гострий раптовий біль, який може віддавати в руку чи ногу.
    3. Скелет (фіброміалгія). Найрідкісніший вид болю, який виникає лише у 8% людей. Викликається тривалим перебуванням у неправильному положенні чи запальним процесом. Це тупий біль без певної локалізації.

Загальні рекомендації для профілактики та полегшення болю в спині

Тепер ми знаємо, чому виникає біль у спині без наявності важких фізичних навантажень, а значить і знаємо, як запобігти появі болю. Основними прийомами профілактики болю у спині будуть:

  • розминка протягом робочого дня,
  • уникати тривалого перебування в одному положенні,
  • стежити за тим, щоб ви сиділи рівно, щоб мінімізувати навантаження на хребет.

Але що робити, якщо спина вже болить? Для полегшення болю у спині підійдуть:

  • лікувальна фізкультура
  • мануальна терапія
  • масаж

Однак не варто забувати, що біль у спині характерний ще й для хвороб нирок, підшлункової залози та інших органів. Тому рекомендуємо обов'язково звернутися до лікаря, якщо ви хоч трохи сумніваєтеся, що біль у спині спричинений саме сидячою роботою. Для болю в спині характерні: симетричність, посилення або ослаблення больового синдрому при зміні положення, біль віддає ногу, слабкість м'язів.

Масаж від болю у спині

Масаж є як ефективною профілактикою болю в спині, так і способом полегшити больовий синдром. Він допоможе зняти напругу з м'язів, покращує кровообіг у проблемній зоні, прискорить регенерацію тканин.

На щастя, сучасні технології дозволяють нам насолодитися сеансом масажу в будь-який зручний час, навіть в офісі або за кермом автомобіля. Компактні роликові електромасажери – справжній порятунок для тих, хто страждає від постійних болів у спині від сидячого способу життя. Масажні подушки і коміри - невеликі апарати з розминаючим роликовим механізмом. Вони кріпляться на офісне крісло або автомобільне сидіння і розминають спину, поки ви працюєте, дивитеся фільми вдома або ведете машину. Придбання електромасажера стане чудовим вирішенням проблеми болю в спині від сидячої роботи. Крім того, вартість такого масажера дорівнює приблизно 10 сеансів масажу в салоні, а прослужить він вам не менше трьох років.

Однак будьте уважні, як і будь-яка процедура, масаж має протипоказання:

  • висока температура тіла
  • шкірні захворювання
  • гострі форми хронічних захворювань
  • онкологія

Крім цього, варто з обережністю використовувати масажер при схильності до гіпертонії.