Масаж акупунктурних точок стопи. Як точковий масаж впливає на стан організму і загальне самопочуття

Масаж акупунктурних точок стопи. Як точковий масаж впливає на стан організму і загальне самопочуття

Точковий масаж стоп - один з методів традиційної китайської медицини, який виник ще 3000 років до н. е. але залишається популярним і зараз. Суть масажу полягає в механічному впливі на біологічно активні точки розташовані на стопі людини. Біологічно активні точки (БАТ) - це скупчення нервових закінчень, які пов'язані з певними органами і системами органів. На стопі і долонях скупчення БАТ найщільніше, це обумовлено тим, що долоні і стопи є основними органами дотику. Завдяки великій кількості нервових закінчень вони збирають інформацію з навколишнього середовища (температура, вологість і тд) і передають її органам, з якими пов'язані нервовим зв'язком. Таким чином, масажуючи певні ділянки стопи, можна поліпшити роботу організму і загальне самопочуття.

Вважається, що масаж пальців ніг впливає на очі, гайморові пазухи і вуха. Стимуляція середньої частині стопи допоможе поліпшити роботу травної системи: шлунка, печінки, підшлункової залози і тд. Від безсоння допоможе масаж п'ят, а головний біль полегшить вплив на великі пальці.

Крім користі від опрацювання акупунктурних точок, масаж ніг допомагає зняти відчуття тяжкості, що накопичилось протягом дня, і нервову напругу, поліпшити якість сну. Також механічний вплив на стопи стимулює лімфоток і нормалізує кровообіг. Чи варто говорити, що це ще й неймовірно приємна процедура?

акупунктурні точки стопи

Техніка точкового масажу

Для того, щоб розслабитися і налаштуватися на масаж, рекомендуємо зробити теплу ванночку для ніг з морською сіллю і ефірними маслами. Після ванночки нанесіть на стопи крем і розімніть їх легкими рухами протягом 5-7 хвилин. Коли ніжки досить розслаблені і розігріті можна приступати до опрацювання акупунктурних точок. Є три види впливу на БАТ:

  • Легкі кругові рухи
  • Більш інтенсивні натискання
  • Сильні натискання великим або вказівним пальцем

Натискайте на акупунктурні точки на стопі по 5-10 секунд рухаючись від пальців до п'яти, поступово збільшуючи силу натискання. Зверніть особливу увагу на болючі БАТ. Їх потрібно розминати до тих пір, поки не пройдуть больові відчуття. Після масажу акупунктурних точок погладьте стопу легкими, заспокійливими рухами.

точковий масаж стоп

Електромасажери для точкового масажу стоп

Запорука ефективності будь-якої процедури - регулярність, і точковий масаж не виняток. Для досягнення відчутного результату потрібно розминати БАТ щодня. Якщо у вас немає часу на відвідування професійного масажиста, а проводити процедуру самостійно для вас важко - відмінним рішенням буде придбання електромасажеру для ніг.

Більшість масажерів чинять комбінований вплив на стопи (точковий масаж, лімфодренаж, розминання і тд), але є і бюджетні апарати, які виконують тільки точковий масаж, розминаючи БАТ. Один з таких апаратів - Zoryana Shiatsu]. Це роликовий масажер з інфрачервоним прогріванням, який опрацьовує всю стопу від пальців до п'яти. Кожну зону стопи розминають чотири масажні ролика. Ви можете обрати комфортну швидкість обертання роликів і напрямок їх руху, а інтенсивність масажу регулюється силою натискання стопою на ролики. Інфрачервоний прогрів включається автоматично, але його можна вимкнути при необхідності. Масажер легкий і компактний тому не займе багато місця. Ніжки апарату мають гумове покриття, що перешкоджає ковзанню по поверхні підлоги. Завдяки домашньому масажеру ви зможете насолоджуватися щоденними сеансами точкового масажу в будь-який зручний для вас час.

Протипоказання до точкового масажу ніг:

  • підвищена температура тіла
  • онкологія
  • грибок
  • запальні процеси